Kitap Özetleri © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Kitap Özetleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel Kategori
  4. »
  5. Devlet Özet – Platon – Kitap Özetleri

Devlet Özet – Platon – Kitap Özetleri

kitapozet kitapozet - - 7 dk okuma süresi
34 0

Platon’un Devlet adlı eseri, Sokrates’in sağlıklı ve mutlu Bir toplum hayatı için düşündüğü devlet modelini anlatan bir deneme eseridir. Bu metin, günümüzde devlet felsefesi ve mutluluk felsefesi üzerinde temel kaynaklardan biri olarak kabul edilmektedir. Platon, bu eserde Sokrates’in düşüncelerini ve görüşlerini aktararak, ideal bir toplumun nasıl olması gerektiği konusundaki düşüncelerini detaylı bir şekilde ele almıştır. Sokrates’in diyalogları aracılığıyla, adalet, devletin yapısı, eğitim, bilgelik, erdem gibi temel kavramlar incelenmiş ve bu kavramlar üzerinden bir toplum modeli oluşturulmuştur. Eser Yazarın politika felsefesi üzerine önemli bir katkı sunan ve filozofun düşünsel mirasını aktaran bir eser olarak bilinir.

Platon’un eserindeki stratejisi, önce toplumsal ya da politik adalet kavramını açıklamak ve ardından bireysel adalet kavramını bu temelde türetmektir. Kitap II, III ve IV’te, Platon siyasi adaleti, bir siyasi vücut içindeki uyum olarak tanımlar. İdeal bir toplumun üç ana sınıftan oluştuğunu belirtir: üreticiler (zanaatkarlar, çiftçiler, sanatkarlar vb.), yardımcılar (savaşçılar) ve koruyucular (yöneticiler). Bir toplum, bu üç sınıf arasındaki ilişkilerin doğru olduğunda adil kabul edilir. Her sınıf, kendi belirlenmiş görevini yerine getirmeli ve güç konumları doğru orantılı olmalıdır. Yöneticiler yönetmeli, yardımcılar yöneticileri desteklemeli ve üreticiler kendi uzmanlık alanlarında faaliyet göstermelidir, başka bir işe karışmamalıdır.

Dördüncü Kitap’ın sonunda, Platon bireysel adaletin, siyasi adaleti yansıttığını savunmaya çalışır. Her bireyin ruhunun, bir toplumun üç sınıfına benzer şekilde üç bölümlü bir yapıya sahip olduğunu ileri sürer. Ruhun rasyonel bir yanı gerçeği araştırır ve felsefi eğilimlerden sorumludur; ruhun canlı bir parçası şeref arzular ve öfke ile kızgınlık duygularından sorumludur; ruhun iştah açıcı bir parçası ise her şeyi, özellikle parayı arzular (çünkü para, diğer temel arzuları yerine getirmek için kullanılabilir).

Adil birey, adil toplumla karşılaştırılarak tanımlanabilir; ruhun üç parçası, birbirleriyle belirli bir güç ve etki düzenini elde eder. Adil bir bireyin rasyonel kısmı hakimdir, şehvetli kısım bu düzeni destekler ve iştahlı kısım, akıl tarafından belirlenen yola uyar ve onu takip eder. Daha net bir ifadeyle, tıpkı adil bir toplumda tüm sınıfların yöneticilerin iradesini yerine getirmeyi amaçlaması gibi, adil bir bireyin tüm ruhu, rasyonel kısmın arzularını yerine getirmeyi amaçlar.

Adil toplum ile adil birey arasındaki benzerlikler çok derindir. Aslında, toplumun üç sınıfından her biri, ruhun üç parçasından birinin hakimiyetindedir. Üreticilerin iştahları, yani para, lüks ve zevk dürtüleri hakimdir. Savaşçıların ruhları, onları cesur yapan kısmı hakimdir. Hükümdarlar rasyonel kısımları tarafından yönetilir ve bilgelik için çabalarlar. V’den VII’ye kadar olan kitaplar, filozof krala odaklanır.

Platon, Formlar teorisini geliştirirken Kim olduklarını açıklarken, bu bireylerin kim olduğunu açıklar. Platon, dünyanın görünür (duyularımızla algılanan) ve anlaşılır (yalnızca akıl yoluyla kavranabilen) olmak üzere iki aleme ayrıldığını açıklar. Görünür dünya, çevremizde gördüğümüz evrendir. Anlaşılabilir dünya ise Görünür alemin kalıcı bir ilişki içinde var olan soyut, değişmez mutlaklar olan Formlardan oluşur. Yalnızca Formlar bilginin nesneleridir, çünkü onlar duyuların değil, zihnin kavraması gereken ebedi değişmez gerçeğe sahiptir. Yalnızca zihinleri Formları kavramak için eğitilmiş olanlar, yani filozoflar, her şeyi bilebilir. Filozoflar, filozof kral olma potansiyeline sahip tek insan sınıfını oluşturur ve aynı zamanda en adil insanlardır. Platon, filozof kralları, tamamen rasyonel olmayan iştahlarıyla yönetilen tiran tarafından temsil edilen en adaletsiz insan tipiyle karşılaştıktan sonra, adaletin kendi iyiliği için değerli olduğunu iddia eder. Kitap IX’da, adil olmanın arzu edilir olduğu sonucuna varmak için üç argüman sunar.

Zorbanın psikolojik portresini çizerek, adaletsizliğin bir insanın ruhunu işkenceye tabi tuttuğunu ve buna karşılık adil bir ruhun sağlıklı, mutlu, sorunsuz ve sakin olduğunu kanıtlamaya çalışır. Daha sonra, üç ana karakter tipinin -parayı seven, namusu seven ve gerçeği seven- kendi zevk ve buna karşılık gelen iyi yaşam kavramlarına sahip olmalarına rağmen – her biri kendi hayatını en hoş olarak seçiyor – sadece filozofun bu konuda yargıda bulunabileceğini savunur. Çünkü sadece filozof, üç tür hazzı da deneyimlemiş ve değerlendirebilmiştir. Diğer karakterler, filozofun yargısını kabul etmeli ve felsefeyle ilişkilendirilen zevklerin en hoş olduğu ve dolayısıyla adil hayatın da en hoş olduğu sonucuna varmalıdır. Platon, yalnızca felsefi hazın gerçek haz olduğunu göstermeye çalışır; diğer tüm zevklerin acının geçici kesilmesinden başka bir şey olmadığını savunur.

Platon, Devlet’i şaşırtıcı bir notla tamamlar. Adaleti tanımlayıp onu en büyük iyilik olarak konumlandırdıktan sonra, şairleri şehrinden kovar. Şairlerin, haksız eğilimleri taklit ederek ruhun en alt kısmına hitap ettiğini iddia eder. Şiirin, adını duyduğumuz karakterlere duyulan sempati ile alçakça duygular beslememizi teşvik ederek, hayatta bu duyguları tatmin etmeye yönlendirdiğini belirtir. Özetle, şiir bizi adaletsizleştirir. Kapanışta Platon, bir ruhun ölümden sonraki yolculuğunu anlatan Er mitini anlatır. Adil ruhlar bin yıl boyunca ödüllendirilirken, zalimler aynı süre boyunca cezalandırılır. Ardından her ruhun bir sonraki hayatını seçmesi gerektiği bir an gelir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.