Kaç Yerinden adlı öykü, Ömer Seyfettin’in ilk kez 1917 yılında Yeni Mecmua dergisinde yayımlanan bir eseridir.
Kaç Yerinden Öyküsünün Kısa Özeti
Anlatıcı, bir doktor tanıdığıyla vapurda konuşurken, doktor anlatıcının yazdığı yazıyı eleştirmeye başlar. Doktor, kitaptaki kahramanları gerçekçi bulmaz ve günümüz askerlerinden daha iyi olmadıklarını savunur. Anlatıcı ise kitabındaki kahramanları savunur. Doktor, gerçek kahramanların halk arasında dolaştığını ve gerçek kahramanların hikayelerini yazmak gerektiğini anlatıcıya anlatır.
Kaç Yerinden Öykü Metni
Ömer Seyfettin: O ne? Yazdığın roman mı?
Anlatıcı: Değil.
Ömer Seyfettin: Ya ne?
Anlatıcı: Birkaç destan.
Ömer Seyfettin: Harbe dair mi?
Anlatıcı: Eski kahramanların hayatına dair. Pek çabuk bir şöhret kazanmış olan genç akrabam teklifsizce yanıma oturdu. Muharebenin başında, daha mektepten yeni çıkmış acemi bir doktordu. Ama, en uzak hudutlara giderek, tifoya, koleraya, tifüse aşılar bularak bir sene içinde “fevkaladeden” terfi etmiş, binbaşı olmuştu.
Ferhat Ali Bey’in Kahramanlığı
Ferhat Ali Bey, kitaplarda yer almayan gerçek bir kahramandır. Doktorun anlatmasıyla, Ferhat Ali’nin 49 yerinden yara aldığı gerçeği ortaya çıkar ve hayali kahramanların ötesinde bir kahraman olduğu anlaşılır.
Kahramanların Değerleri
Kaç Yerinden öyküsünde doktorun ifadeleriyle, gerçek kahramanların asıl değerlerinin halk arasında gizlendiği ve onların sessiz kahramanlıklarının daha Büyük bir takdiri hak ettiği vurgulanır.
Modern Kahramanlık Anlayışı
Ömer Seyfettin’in eserinde modern kahramanlık anlayışı sorgulanır ve günümüzdeki kahramanların farklılığı üzerinde durulur. Gerçek kahramanların sessiz ve alçak gönüllü olması, eser boyunca önemli bir Tema olarak işlenir.