1. Ütopya Adası ve Toplumsal Yapısı
İngiltere kralı VIII. Henry’nin elçisi olarak ülke ülke dolaşan Thomas More, seyahatleri esnasında tanıştığı filozof arkadaşlarıyla uzun konuşmalar yapmaktadır. İdeal Bir ülkenin nasıl olması gerektiğiyle ilgili olan bu konuşmalarda Ütopya adındaki bir ülkeden bahsedilir. Ütopya bir adanın üzerinde yer alan elli dört şehirden oluşmaktadır. Adada tek dil konuşulur, sınıf ayrımı yoktur, kimse kimsenin dinine karışmaz ve asla diğer ülkelere savaş açılmaz. Ütopya kelimesini ilk defa ortaya atan Thomas More, siyasetten sosyal hayata kadar her türlü konunun masaya yatırıldığı bu klasik metinde okuyucuyu ütopik bir dünyaya doğru yolculuğa çıkarıyor.
2. Raphael Hythloday ve Seyahatleri
Büyük bir hükümdarda olması gereken tüm erdemlerle donatılmış, mağlup edilemez İngiltere Kralı VIII. Henry, yüce Kastilya Prensi Charles ile arasında yaşanmış sorunlar üzerine Thomas More’u Flamanya’ya elçi olarak gönderir. Yoldaşı ve kader ortağı Cuthbert Tonstal ile seyahat ederken, Bruges kentinde Uçbeyi ve Casselsee Belediye Başkanı George Temse ile görüşürler. Antwerp’e geçtiklerinde ise Peter Giles ile tanışırlar. Peter Giles’in tanıttığı Rafael Hythloday, Latince’ye yabancı olmasa da Yunancaya aşina bir filozoftur. Seyahatlerinde Amerika’ya kadar gitmiş, felsefeye büyük bir ilgi duymuş ve Ütopya hakkında detaylı bilgiler vermiştir.
3. Kusursuz Bir Ülke ve Toplum Anlayışı
Rafael Hythloday, Ütopyalıların toplum yapısı, adalet anlayışı ve yönetim biçimleri hakkında detaylı bilgiler verirken, Peter Giles ve Thomas More da bu bilgileri heyecanla dinlerler. Hythloday, adaletin nasıl sağlandığı, sınıf ayrımının olmadığı ve barış içinde bir arada yaşamanın önemine vurgu yapar. Ayrıca, toplumun refahı için alınan tedbirler ve Insanların mutluluğu için yapılan uygulamalar hakkında da bilgiler paylaşır.